Longin en Kumpen in Tours voor het eerst op oval

Dit weekend staat de derde manche van de Nascar Whelen Euro Series op het programma, op de oval van het Franse Tours. PK Carsport verdedigt er hun leidersplaats, maar eenvoudig zal dat niet worden. Kampioenschapsleider Anthony Kumpen heeft net zoals teammaat Bert Longin immers nog nooit een Nascar-wedstrijd op oval afgewerkt.

De races op de Tours Speedway, een half-mile oval net buiten de Franse stad, vormen één van de hoogtepunten van de kalender van de Nascar Whelen Euro Series, vooral omdat het het enige ovaal van het kampioenschap is. “Ik kijk er al naar uit", glimlacht Anthony Kumpen, die met negen punten voorsprong het Elite 1-kampioenschap aanvoert. “Maar makkelijk zal het niet worden. We hebben immers nul ervaring in het racen met een Nascar-bolide op een oval. Tachtig procent van het deelnemersveld heeft dat wel. Wij kunnen gelukkig wel gebruik maken van de oval-ervaring van Max Dumarey, die in Tours zijn tweede plaats in het Elite 2-kampioenschap verdedigt. We hebben geprobeerd ons zo goed mogelijk voor te bereiden, door een testdag op het oval van Venray af te werken. De bankings op de Nederlandse Half Mile hebben dan wel een hogere hellingsgraad – zo’n 28 graden – beneden in de bocht is de hoek wel vergelijkbaar met de tien graden van Tours. De rondetijden die we wisten neer te zetten kwamen dicht bij de referentietijden, dus daar ben ik wel tevreden over. Alleen is racen met een heel peloton uiteraard iets helemaal anders. Ik heb de races van vorig jaar nog eens bekeken en kunnen vaststellen dat het er soms potig aan toe gaat. Zowat de helft van de auto’s liep schade op. Het zal er dus op aan komen om geen brokken te rijden."
Want brokken, daar hebben ze bij PK Carsport voorlopig wel even de buik van vol. Het zijn dan ook drukke tijden voor de technische staf van het Belgische team. Na een bewogen weekend in Brands Hatch moest er in de ateliers immers één en ander hersteld worden aan de wagens om hun eerste en tweede positie in het teamskampioenschap terdege te kunnen verdedigen.
“Ik was aanvankelijk niet van plan om naar Tours te trekken", legt Longin uit. “Maar wel richting Zandvoort, voor de BRCC-race. Maar toen onze Audi begin deze week onherstelbare schade opliep, moesten we daar verstek geven. Dus kon ik wel naar Tours. Mijn wagen moest wel nog worden klaargestoomd, maar de mecaniciens hebben drie dagen en nachten keihard gewerkt en het is gelukt. We hebben een fantastisch team, laat dat nog maar eens gezegd worden.’
Net als Kumpen heeft Longin enige ervaring met racen op een banking, maar dan wel met GT-wagens. “We hebben samen al de 24 Uur van Daytona gereden, en ook in Monthléry kwam ik al eens in actie", legt Longin uit. “Maar dat valt in niets te vergelijken met wat we dit weekend zullen voorgeschoteld krijgen. Niet dat dat onze ambities zal verminderen. Gewoon meerijden voor de fun, dat ligt niet in mijn aard. Pas op, ik doe dit heel graag, maar als ik na de race niet op een podium sta, dan kan ik niet tevreden zijn."