Kumpen, Longin en Audi knopen opnieuw aan met de zege !

Met z’n tweetjes behaalden Bert Longin en Anthony Kumpen de overwinning in de voor het BRCC-kampioenschap tellende 600 km van Spa. Dankzij deze eerste seizoenszege van de Audi R8 LMS ultra van PK Carsport, blijft het team in de running om tijdens de Belgian Masters, op 19 oktober, alsnog hun titel te verlengen.

Ze zouden met z’n drieën aan de start verschijnen, maar uiteindelijk waren er slechts twee die effectief deelnamen aan de race over drie uren in het kader van het Belgian Racing Car Championship (BRCC) dit weekend in Francorchamps. Bij het verlaten van het hoogste schavotje van het podium, gingen de gedachten uit naar hun ploegmaat Frank Beliën, die genoodzaakt was forfait te geven. “Sinds de 24 Uren van Zolder heeft Frank pijn in zijn schouder", verklaarde Anthony de afwezigheid van zijn Limburgse ploegmakker. “Tijdens de trainingen heeft hij nog vier rondjes afgelegd aan het stuur van de Audi R8 LMS ultra, maar hij liet ons vervolgens weten dat een stint van minstens 40 minuten onmogelijk was. Hij wilde ook geen risico nemen, iets waar ik kan inkomen: voor Frank is autosport een hobby en zijn gezondheid komt op de eerste plaats. Toch is het jammer dat hij deze zege niet met ons heeft kunnen vieren."

Inderdaad, voor het eerst dit seizoen wist het team dat de kleuren van de Belgian Audi Club verdedigt, de wedstrijd winnend af te sluiten. “We finishten met meer dan een minuut voorsprong", blikt Bert Longin terug. “Maar geloof vooral niet dat het een gemakkelijk ging! Zelf heb ik een dubbele stint afgewerkt met hetzelfde rubber en toen ik met een volle tank opnieuw het circuit opreed, was het echt niet evident om er de door onze ingenieur gevraagde rondjes van 2’26" uit te persen... Met het mes tussen de tanden ging ik de strijd aan en even dreigde ik op de Raidillon zelfs de wagen te verliezen... dat was even schrikken! Maar uiteindelijk pakten we de zege en ik moet zeggen... ze smaakt zoet!"

Anthony Kumpen, die de laatste stint voor zijn rekening nam, bevond zich in een iets comfortabelere positie dan zijn ploegmaat. “We hebben onze overwinning te danken aan onze strategie in het begin van de race", lacht hij. “Na het ongeval van de Aston Martin van Pierre Grivegnée, die we bij deze trouwens een snel herstel toewensen, hebben we van de neutralisatie kunnen profiteren om bijna alle tijd die we verplicht in de stand moesten doorbrengen, ook effectief op te souperen. We hebben enkel de tijd voor twee tankbeurten en een pilotenwissel overgehouden. Dankzij dit en het knappe werk van Bert in de beginfase, heb ik het laatste halfuur met een mooie voorsprong kunnen aanvangen... ik hoefde dan ook geen risico’s meer te nemen."

Het ongeval van de kampioenschapsleiders en het feit dat het slechtste resultaat (of een forfait zoals dat van PK in Zandvoort) wordt geschrapt, hebben wel een impact op het voorlopige klassement. Zelfs al hebben ze het niet meer in eigen handen, mogen Anthony Kumpen en Bert Longin dus nog steeds dromen van een verlenging van hun nationale titel. “Een ding is zeker, we zullen moeten winnen!", aldus Anthony. “Voor de rest hangt het af van wat de concurrentie doet..."

Met nog vier kanshebbers voor de titel in de BRCC Pro, worden de Belgian Masters op 19 oktober in Zolder een niet te missen afspraak voor de Belgische autosportfans. “En ik kan je nu al zeggen dat we er als gekken gaan aanvallen", besluit Bert Longin al lachend. Alvast veelbelovend!