Dubbel podium voor Stienes Longin in seizoensopener

Stienes Longin is er in de eerste meeting van de NASCAR Whelen Euro Series 2019 in geslaagd om twee keer op het podium te finishen. De jonge Leuvenaar legde in Valencia twee keer beslag op een tweede plaats, na foutloze races. Een prachtprestatie die de titelambities van Stienes Longin heel wat kracht bij zet.

“Als het goed loopt, valt er weinig te vertellen”, grijnsde Stienes Longin na afloop van de tweede race op het Circuit Ricardo Tormo in het Spaanse Valencia. De Leuvenaar mocht de terugreis richting België immers aanvangen met twee trofeeën voor een tweede plaats op zak.

“Het had misschien nog beter gekund”, voegde Longin jr. er wel aan toe. “Bij de start van de tweede race wist ik onmiddellijk van de derde naar de eerste plaats door te schuiven, maar verder in het peloton viel er een zware crash te noteren, wat tot een safety car-interventie leidde. Zoals het reglement voorschrijft moet er na zo een incident in de eerste ronde opnieuw de positie van de startgrid worden ingenomen.”

Bij de herstart nam Longin opnieuw regerend kampioen Alon Day te grazen - net zoals hij dat in de loop van de eerste race had gedaan - maar Ander Vilarino passeren zat er niet in. Net zoals op zaterdag finishte Longin in het spoor van de Spaanse thuisrijder.

“Ik was misschien wel sneller”, analyseerde Longin. “Maar telkens ik een aanval wilde plaatsen begon de wagen wat te schuiven, net zoals hij onmogelijk van me weg kon rijden. We zaten allebei echt op de limiet. Nu, ik wil niet klagen, hoor. Het seizoen met twee podiumplaatsen kunnen beginnen, dat is schitterend. Dit is een uitstekende basis waar we de rest van het seizoen kunnen op verder bouwen.”

Ook Bert Longin kwam in Valencia nog even in actie op de #11 Chevrolet van PK Carsport, maar na contact met onstuimige Elite 2-rijders verkoos de Leuvenaar voortijdig naar de kant te gaan, om zo de wagen voor Stienes gaaf te houden.

De #24 Chevrolet van het Hasseltse team wordt in 2019 bestuurd door twee jonge wolven. De 25-jarige Niccolo Rocca verdedigt de kleuren in Elite 1, de amper 20-jarige New Yorker André Castro doet hetzelfde in Elite 2. Ondanks een gebrek aan voorbereidende testen trokken ze zich behoorlijk uit de slag. Rocca kwam twee keer als vijfde over de streep, Castro legde in de tweede race beslag op de tweede plaats. De eerste had hij zelfs kunnen winnen, maar de Amerikaan werd in de laatste bocht rondgetikt, na een onzinnig manoeuvre van Snider.

Het slotwoord na Valencia is voor PK Carsport-rijderscoach Bert Longin: “Ik ben dubbel trots vandaag”, aldus de Leuvenaar. “Op Stienes uiteraard, maar ook op het hele PK Carsport-team. Vorig seizoen was heel zwaar, voor het hele team, maar de jongens hebben tijdens afgelopen winter de rug gerecht en hebben 2019 tot in de puntjes voorbereid. Daar mogen ze nu de resultaten van plukken. Een fantastische prestatie, van iedereen.”