Kumpen - Longin beleven zwart weekend

SPA. De vierde meeting van het Belgian GT Championship MVDB vond nu vrijdag en zaterdag op de omloop van Spa-Francorchamps plaats. De BGT stond op het programma van 25 Heures Fun Cup met twee races over één uur. Voor Bert Longin en Anthony Kumpen was deze meeting dé gelegenheid om met een sterke prestatie het moeilijke voorjaar te vergeten. Maar jammer genoeg liet het geluk onze twee toprijders ook nu weer in de steek. Een technisch defect veroorzaakte een zware crash voor Anthony Kumpen tijdens de tweede kwalificatiesessie en de wagen was zodanig beschadigd dat Kumpen en Longin niet aan de BGT-races konden deelnemen.

Bert Longin: "Het begon nochtans zeer goed, want tijdens de vrije trainingen op donderdag was de wagen zeer snel, we zaten goed in het ritme en hadden er dan ook een zeer goed oog in. En dat gevoelen werd bevestigd op vrijdagochtend. In zeer moeilijke omstandigheden reed ik naar de pole. Het regende enorm en het was dan ook zeer moeilijk sturen, veel deelnemers hadden last van aquaplaning, maar ik had echt een goed gevoelen bij de wagen. Telkenmale er een concurrent sneller was, kon ik antwoorden met een nog snellere tijd."

Longin dus op de pole voor de eerste race, wat ook Anthony Kumpen een vertrouwensboost gaf. "Ik geloofde er echt in", doet de Limburger het verhaal. "Ik nam een voorzichtige start tijdens de tweede kwalificatiesessie en wachtte mijn kans af om een snelle rondetijd neer te zetten. Bij het uitkomen van de dubbele linkse, een snelle bocht op het nieuwe gedeelte van het circuit, bleef dan plots het gaspedaal volledig hangen en ik ging ik aan meer dan 200 km/u volledig rechtdoor de bandenstapel in. De impact was enorm, ik kreeg meer dan 8 G op mijn lichaam te verwerken en de banden van de muur lagen naast me in de cockpit. Ik heb enorm veel geluk gehad dat ik hier ongeschonden uit kom."

Het team van Gravity Racing International deed vervolgens al het mogelijke om de wagen hersteld te krijgen, maar het mocht niet zijn. "Het team haalde er zelfs een derde wagen bij om alle stukken te kunnen hermonteren", vervolgt Bert Longin. "Om zeven uur deze ochtend kreeg ik dan een SMS dat het over was..."

"We gaan nu focussen op de twee 24-uursraces van deze zomer, Spa en Zolder", sluit Anthony Kumpen af, "om zo ons seizoen te redden en terug te vechten!"