Anthony Kumpen leeft sereen naar finale FIA GT kampioenschap toe.

Anthony Kumpen kan volgende week zondag een stukje Belgische autosport geschiedenis schrijven. De Hasselaar kan op zondag 25 oktober als eerste Belg ooit de FIA GT titel pakte, de opperste bekroning in het GT kampioenschap.

Een wereldtitel voor een Belg en een Belgisch team behoort nog steeds tot de mogelijkheden. Kumpen kan in de voetsporen treden van de legendarische Jacky Ickx die in 1982-1983 de endurance wereldtitel won.

Samen met zijn Nederlandse teamgenoot Mike Hezemans zal Anthony Kumpen het beste van zichzelf geven en dat op zijn thuiscircuit in Zolder.

Een wereldtitel kan je niet elk seizoen winnen. Brengt het de nodige stress met zich mee?

Dat kan ik niet ontkennen. Wereldkampioen worden lijkt me zoiets fantastisch, misschien is het wel irreëel denk ik soms in een mijmerende bui, maar anderzijds is het wel de realiteit. We hebben dit jaar twee wedstrijden gewonnen en zeer constant gepresteerd. Als je daarin slaagt doe je automatisch mee voor de prijzen. Dat de slotwedstrijd van het kampioenschap in mijn achtertuin in Zolder wordt gereden maakt het extra spannend en zorgt voor extra kriebels. Maar eigenlijk is dit een wedstrijd als een andere en zo gaan we het raceweekend ook aanvatten.

Het FIA GT kampioenschap is een aantrekkelijk kampioenschap, niet alleen vanwege de mooie wagens en spannende wedstrijden, ook vanwege de kwaliteitsvolle rijders die aan de start staan. Nogal wat ex-F1 rijders maken graag hun opwachting in één of meerdere wedstrijden. Zo is er Karl Wendlinger die dit jaar aantrad met een Saleen, Olivier Panis zagen we aan het werk met een Corvette en enkele maanden geleden zakten Lamy, Sarrazin en Villeneuve af naar het circuit van Francorchamps om deel te nemen aan de 24u van Francorchamps. Ondanks alles laat Anthony Kumpen zich het hoofd niet op hol brengen.

Hoe leef je naar de wedstrijd toe?

Heel gewoon, sereen, rustig. Zoals ik al eerder zei is het een wedstrijd als een andere en gaan we geen gekke dingen doen. Maar je voelt dat er iets staat te gebeuren. Je voelt dat zelf, maar ook aan het team. De concentratie is nu al super, het professionalisme voor een amateurteam groot. De persbelangstelling groeit, ik probeer gewoon rustig te blijven en laat mijn hoofd niet op hol brengen. Het verhaal van de beer en het vel weet je wel?

Merk je aan je omgeving dat er meer mensen mee bezig zijn in vergelijking met een andere wedstrijd?

Uiteraard merk ik dat. Een Belg en een Belgisch team kunnen autosportgeschiedenis schrijven. Er zijn mensen die weten dat mijn hobby autosport is maar die mensen hebben me nog nooit zien rijden. Net die groep spreekt me er over aan en zeggen me dat ze toch eens komen kijken, uit nieuwsgierigheid maar uiteraard ook om me te steunen. Zo zijn er veel mensen. Ik haal daar enorm veel steun uit. Het zal druk worden volgende week in Zolder.