Grootste ontgoocheling ooit voor Viage KRK – Racing

De derde Belcar manche is uitgedraaid op een grote ontgoocheling voor het Viage KRK – Racing team op een moment dat het team alle kaarten in handen had om het af te maken ging het mis. En het was nochtans zo goed begonnen …

Rond 10.00u deze ochtend klaarde de lucht open boven Francorchamps. Anthony Kumpen en samen met hem het gros van het deelnemersveld begon de race op regenbanden. Na drie ronden maakte Kumpen een vroege stop en liet slicks opleggen. Kumpen werkte zich terug naar voren en gaf na 1 u en 7 minuten het stuur over aan Koen Wauters. Na een korte safetycar procedure, vanwege de overvloedige regen, begon Koen Wauters aan een grandioos nummer en liet ronde na ronde tijden optekenen die gemiddeld 5 à 6 seconden sneller waren dan de concurrentie.

Eén wagen kon min of meer gelijkaardige tijden rijden en dat was de tweede Mercedes SLS AMG GT3 van het Viage KRK – Racing team bestuurd door Raf Vanthoor. Vanthoor klom zo van een uitzichtloze 17de stek op naar de 10de plaats. Koen Wauters hield het verschroeiende tempo 45 minuten vol, kwam na 2 uur wedstrijd aan de leiding en bouwde een voorsprong uit van 1 min 40 sec op zijn eerste achtervolger. Een tweede zege op rij kon het duo Kumpen-Wauters niet meer ontglippen tot Koen Wauters via de boordradio liet weten dat hij stil stond met een lege tank. De ontgoocheling was bijzonder groot in de box van Viage KRK. De wagen werd binnengesleept, getankt en zo eindigden Koen en Anthony op een elfde plaats, één plaats na broer Kris en makker Raf die tiende eindigden.

Een tankinstallatie die niet het verwacht aantal liters in de wagen pompte zorgde voor een domper op de feestvreugde.

Anthony Kumpen : “Ik ben nog nooit zo ontgoocheld geweest als vandaag. Ik stond klaar om het stuur over te nemen en ik zei nog tegen de mensen aan de muur om Koen één ronde vroeger binnen te laten komen, wat ook gebeurde. Volgens de berekeningen had Koen nog twee ronden kunnen rijden maar op weg naar de pit viel de wagen stil. Er moet iets met de tankinstallatie gescheeld hebben want alle berekeningen klopten en we hadden marge genoeg genomen, meer dan 12 liter. We hadden juist geteld maar de tankinstallatie heeft minder benzine in de wagen gegooid dan we dachten. Als het team ervan uitgaat dat er een bepaald aantal liters in de wagen gepompt wordt dan maak je de rekening en weet je wanneer de wagen moet binnenkomen. Maar als er dan om één of andere reden uiteindelijk minder benzine in de bak terecht komt dan gebeurt dit. Ongelofelijk dat zoiets kan gebeuren. We konden niet verliezen maar toch doen we het. En het was zo goed begonnen. We hadden volledig gekozen voor een regenafstelling wat achteraf bekeken de goede keuze bleek te zijn. Bij het begin voelde ik meteen dat we enorm veel grip hadden en ik stoof ook meteen van de rest weg. Na twee ronden had ik bijna 10 seconden voor. Nadien droogde het even op en was
het, gezien onze afstelling, iets moeilijker op slicks. Toen Koen overnam hadden we een achterstand van 40 seconden op de leider maar met een pitstop meer. Virtueel reden we op kop en toen iedereen twee keer gepit had was de kloof 1 minuut 40 sec. Koen deed het fantastisch in de regen.“

Koen Wauters : “Dit is een enorme ontgoocheling maar ik wil niets of niemand met de vinger wijzen. Er moet inderdaad iets mis zijn gegaan met de tankinstallatie waardoor het gepland aantal liters niet in de tank is terecht gekomen. Ik zei nog deze morgen tegen Raf dat het fantastisch zou zijn als we deze race zouden kunnen winnen. Voor het team, voor de sponsors. Bij de start was Anthony goed weg en misschien hadden we op slicks moeten starten maar je moet toch drie keer binnen komen en je weet dat het gaat regenen. Ik was ervan overtuigd dat we de kloof snel zouden dichten en dat was ook het geval. Ik voelde gewoon dat het snel ging, ik haalde iedereen makkelijk in en hield er een goed tempo op na. Via de boordradio vernam ik dat ik gemiddeld 5 seconden sneller reed dan de tweede, Maxime Soulet. Ik probeerde zo zuiver mogelijk te rijden, niet agressief maar ook niet te braaf. De Raidillon was fantastisch. Als er iemand 100 m voor mij reed dan had ik die op het einde van les Combes. Dat gaf enorm veel vertrouwen, de wagen was gewoon heel goed op de regen. Ik heb ontzettend veel bijgeleerd. Nu durf ik met deze wagen tot op de limiet gaan maar daar kopen we nu niets mee. We winnen niet en het kampioenschap is om zeep. Ondanks deze tegenslag wil ik toch een pluim geven aan het team. We hebben hier twee dagen getest en het draaide vierkant en toch zijn we erin geslaagd om de juiste conclusies te trekken en leveren onze mannen ons vandaag, wanneer het om de knikkers gaat, ons een fantastische wagen. Dat zegt voor over de bekwaamheid van Viage KRK. Dat wil ik vooral onthouden samen met het feit dat Anthony op vrijdag een fantastische ronde reed tijdens de kwalificaties. Ook vandaag stond mijn teammaat er opnieuw. Samen hadden we opnieuw van de zege kunnen genieten maar het heeft niet mogen zijn."

Kris Wauters : “Ik ben toch wel een beetje ontgoocheld over mijn resultaat. Als je gastrijders niet meerekent hadden we derde kunnen zijn. Ik vond mijn stint niet echt goed. Bij de start wilden we geen risico’s nemen en kozen we voor regenbanden maar dat was misschien de verkeerde keuze want al snel droogde de baan op en na een dik kwartier stonden we hier allemaal om slicks te laten opleggen. Maar dan begon het pas echt moeilijk te worden want onze wagen stond op een regenafstelling waardoor ik heel veel onderstuur had. Maar uiteindelijk bleek die afstelling toch wel de juiste gok want achteraf in de regen ging het veel beter en was de auto perfect. Jammer van het tijdverlies bij het begin van de race, ik ben zelf niet helemaal tevreden met mijn wedstrijd. Maar ik ben vooral ontgoocheld voor het team, voor Anthony en Koen. De koers was binnen en gebeurt zoiets."

Raf Vanthoor : “Ik had op voorhand gezegd dat ik met deze wagen heel graag reed op de regen en dat heb ik vandaag ook getoond. Eigenlijk had het nog sneller gekund maar dat had, gezien onze positie waar we reden, op dat moment geen zin. Ik heb een zo goed mogelijk tempo proberen te rijden en zo eindigden we net in de top 10. Er zit nog meer potentieel in deze wagen en dat zullen we in de toekomst ook nog tonen. Van mij mag het vanaf nu elke wedstrijden regenen. Ik heb me goed geamuseerd maar toen ik de box binnen kwam zag ik de ontgoocheling en hoorde ik wat er met Koen en Anthony gebeurd was. Dit is een domper maar hier komen we sterker uit."