Tevredenheid bij KRK na afloop kwalificaties

Vandaag werd op het circuit van Monza de kwalificaties gereden van de openingswedstrijd van de Blancpain Endurance Series. De Ferrari van het Italiaanse trio Gattuso-Rigon-Zampieri (Ferrari 458) start morgen vanuit pole positie. De Mercedes SLS AMG GT3 #13 van Anthony Kumpen, Karl Wendlinger en Koen Wauters reed de 8ste tijd. De #14 van Dennis Retera, Marius Ritskes en Raf Vanthoor reed de 19de tijd.

Het format van de kwalificaties is simpel. Alle drie de rijders van het team krijgen elk een kwartier om hun snelste ronde te rijden. Na het eerste kwartier is er een pauze van 7 minuten en dan is het de beurt aan de tweede rijder van het team om het beste van zichzelf te geven. Na een pauze van 8 minuten is het aan de derde rijder. Tijdens de kwalificaties mag er telkens van banden worden gewisseld maar mag er niet getankt worden. De eerste rijder moet dus met een volle tank de baan op.

Koen Wauters ging met de #13 als eerste de baan op maar stond na enkele ronden al terug in de pitlane. “Bij het uitkomen van de Parabolica, de laatste bocht voor de start/finish haalde ik een andere deelnemer in. Bij het aanremmen van de eerste chicane botste diezelfde wagen tegen de achterkant van de Mercedes zodat ik na één snelle ronde de pitlane moest opzoeken. Jammer want ik voelde dat er veel meer in zat. Gelukkig was de schade niet al te groot zodat Anthony en Karl nadien het werk konden afmaken."

Anthony Kumpen was de snelste van zijn groep en zorgde met een tijd van 1:48.900 voor de achtste tijd. “Bij het uitlezen van de data na afloop van de kwalificaties bleek dat er niet genoeg druk in de banden zat. Ik voelde dat ook want ik kreeg de banden niet op temperatuur. Eigenlijk had de vijfde tijd erin gezeten maar we weten dat onze wagen geen piek heeft om te scoren in de kwalificaties. Onze troef de dat de wagen constant is en vooral dat Karl, Koen en ikzelf vrijwel evenwaardig zijn. Als je de tijden van ons trio optelt en dat vergelijkt met de tijden van de andere trio’s dan zouden we op de tweede plaats eindigen. Ik weet het, dat is theorie maar het zegt wel iets over de wagen en de rijders. Het podium is mogelijk!"

“Maar dan moet wel alles meezitten op de baan en in de pitlane" pikt Koen Wauters in. “Je mag nergens een steek laten vallen en je moet ook wat geluk hebben. Neem nu de pitstops van morgen. Met 56 wagens in de pitlane wordt het drummen. Het wordt uitkijken zowel bij het binnenrijden als bij het verlaten van de pitlane. Ik verzeker het je, daar gaan er brokken vallen."

Karl Wendlinger was een zucht, 58 honderdsten van een seconde om exact te zijn, trager dan Anthony Kumpen. De Oostenrijker neemt morgen de start met de #13. “Het wordt

drummen in de aanloop naar de eerste bocht maar gelukkig zijn het allemaal ervaren rijders naast me. Zij strijden voor de zege en kijken ook naar het kampioenschap. Ik verwacht dan ook niet al teveel problemen bij de start. Het komt er op aan om die eerste bocht en de eerste ronde zonder kleerscheuren door te komen. Ik sluit me aan bij Anthony als hij zegt dat we een enorm sterk collectief hebben. Over een resultaat wil ik liever niet spreken. Het wordt een lange race en het komt erop aan om die zonder problemen af te werken."

De tweede Mercedes van KRK, de #14 met Raf Vanthoor, Marius Ritskes en Dennis Retera realiseerde de 19de tijd. “Dennis start morgen midden in het pak en het komt erop aan om uit de problemen te blijven" zegt Marius Ritskes. “We moeten gewoon even nauwkeurig opletten en dan komt het wel goed. Zelf had ik het vandaag wat moeilijk maar alle bij elkaar genomen mogen we tevreden zijn."