De Belgian Audi Club Team WRT wil zichzelf opvolgen in Zolder

Zoals bekend, verdedigt de titelhouder van de 24 Hours of Zolder, het Belgian Audi Club Team WRT, tijdens dit tweede weekend van september zijn titel. Om dit te bewerkstelligen doet het Belgische team beroep op vier toppiloten: naast thuisrijder Laurens Vanthoor, de Italiaan Marco Bonanomi en de Zweed Edward Sandström, maakt ook Anthony Kumpen, recordhouder in Zolder, zijn comeback in het team.

“De 24 Uren van Zolder zijn met geen enkele andere race te vergelijken", stelt Anthony Kumpen. Met zijn vijf Limburgse overwinningen deelt de Hasselaar het record met zijn kameraad Bert Longin. En het feit dat hij al zoveel wist te winnen in “zijn" 24 Uren wil zeggen dat hij precies weet wat nodig is om dit te bereiken. “Geen enkele wagen kan in Zolder 24 uren aan een stuk voluit gaan", geeft hij een deel van het recept prijs. “Het is bijvoorbeeld niet te vergelijken met de 24 Uren van Spa waar je de ene sprint na de andere afwerkt. Hier moet je echt de mechaniek sparen, proberen om het brandstofverbruik te beperken en vertragen zonder te veel van de remmen te vergen... Ik denk dat we tijdens de nacht het verschil kunnen maken."

Deze informatie zal Anthony vanzelfsprekend delen met zijn ploegmaats, voor wie de Limburgse klassieker een première wordt. “Ik denk inderdaad dat ik met mijn ervaring een meerwaarde kan betekenen voor het team", gaat hij verder. “Ik ben in ieder geval heel blij om terug te keren bij WRT. In 2010, het debuutjaar van het team, werkten we voor het eerst samen en behaalden meteen de titel in de Belcar. Ik ken vooral Vincent Vosse heel goed. Bij de eenzitters reed hij voor het team van mijn vader en hij was het die me overtuigde om al op jonge leeftijd naar de GT’s over te stappen. Hij bracht me ook in contact met Belmondo Racing, een jaar of 10 geleden. Ik hoop dat we samen deze wedstrijd, die me nauw aan het hart, kunnen winnen. We hebben in ieder geval alle troeven in handen."

Op 21-jarige leeftijd, heeft ook Laurens Vanthoor beslist om de eenzitterij te laten voor wat het was en zijn carrière verder te zetten in GT. En zijn eerste deelname aan de 24 Uren van Zolder zal rijk zijn aan emoties. “Ik woon op een boogscheut van het circuit en ben uiteraard regelmatig gaan kijken", herinnert hij zich. “Ik ben er ook steeds mijn vader gaan aanmoedigen. Kortom het is belangrijk om er eindelijk bij te zijn, het heeft zelfs iets sentimenteels. Ik maak trouwens van de gelegenheid gebruik om een 100-tal mensen uit te nodigen... Het zou natuurlijk mooi zijn om op zondagnamiddag op het hoogste schavotje te mogen plaatsnemen, maar laten we vooral niemand onderschatten. De aanwezigheid van de prototypes is een onbekend gegeven want zij beschikken over totaal andere troeven. Maar we moeten uitgaan van onze eigen sterkte, met name een stevig rijderskwartet en een van de meest betrouwbare wagens. Het zal voor mij ook de eerste keer zijn dat men mij vraagt om niet voluit te gaan om de mechaniek te sparen. In mijn ogen heeft dit iets onnatuurlijks maar ik wil dit zo snel mogelijk en zo goed mogelijk onder de knie hebben."

Naast het Limburgse duo maken ook Marco Bonanomi, in juni nog op het podium van de 24 Uren van Le Mans, en Edward Sandström, tweede in de 24 Uren van Spa 2011, deel uit van het team waarmee ze ondertussen vetrouwd zijn. Dat zij snel zijn is ondertussen genoegzaam bekend en dat het Belgian Audi Club Team WRT over een homogene ploeg beschikt, is een belangrijke troef. “Met deze rijders en een betrouwbare wagen, mikken we enkel op de zege", erkent ook Vincent Vosse, Team Principal. “Maar, opgelet het wordt een open wedstrijd, zeker omdat het reglement ook protototypes de kans geeft deel te nemen. Bovendien is het geen geheim dat de 24 Uren van Zolder een van de lastigste uithoudingsraces is. Ik kan dus al kwijt dat wij onze eigen race zullen rijden, zonder die af te stemmen op de concurrentie maar wel rekening houdend met het iets hoger verbruik. Ik denk dat hier de sleutel van een mo gelijk tweede succes ligt."

Zoals de traditie het wil, vinden op donderdag de vrije trainingen en kwalificaties plaats, met een lange avondsessie als hoogtepunt. Zaterdag, na de ochtendlijke warm-up, volgt dan de start om 16 uur. En zoals het er nu naar uitziet zijn ook de weergoden Zolder goed gezind want er wordt een zomers weekend voorspeld. Dus... See you in Zolder!