Tweede zege voor het Belgian Audi Club Team WRT in de 24U van Zolder

Een perfecte strategie, een betrouwbare Audi R8 LMS ultra, een topteam en vier piloten die aan elkaar gewaard zijn: het Belgian Audi Club Team WRT heeft ervoor gezorgd dat alle ingrediënten aanwezig waren om met het kwartet Kumpen-Vanthoor-Bonanomi-Sandström te kunnen zegevieren in de 24 Uren van Zolder. Een tweede opeenvolgende zege voor het Bergense team, de zesde zege voor Anthony Kumpen - een record - en een vierde zege voor Audi in een race over 24 Uren na de Nürburgring, Le Mans en Spa.

Ook al had Laurens Vanthoor met de Audi R8 LMS ultra de pole position gerealiseerd, toch wachtte het Belgian Audi Club Team WRT geen gemakkelijke opdracht in de 24 Uren van Zolder. Het is algemeen bekend dat de Limburgse omloop de mechaniek doet afzien en bovendien maakten de zomerse weersomstandigheden het er niet gemakkelijker op.

"Ondanks alle problemen die we hebben gekend voor de wedstrijd, en meer bepaald een reglement dat ons niet bepaald gunstig gezind was, zijn we heel blij dat we onze titel succesvol hebben kunnen verdedigen", aldus Vincent Vosse, Team Principal van het Belgische team. "Wij hebben op de piste bewezen dat we deze overwinning verdienen. We hebben een strategie uitgewerkt waar we ons aan hebben gehouden zelfs toen we in de eerste uren van de race onze directe tegenstanders, waaronder de Prospeed Porsche, moesten laten gaan. En uiteindelijk hebben we ons gelijk gehaald! Ik wil bij deze het team feliciteren voor het knappe werk. Vergeet ook niet dat onze jongens rechtstreeks uit Moskou kwamen waar we vorig weekend deelnamen aan het FIA GT1. Ik kan je verzekeren dat er sommigen deze week niet veel hebben geslapen. Een dikke proficiat ook aan onze 4 piloten voor hun perfecte prestatie."

Naast deze tweede zege van de Audi R8 LMS, dit maal in een "ultra" versie, ging heel wat aandacht naar Anthony Kumpen die na dit weekend met een zesde zege als recordhouder van de Limburgse klassieker door het leven gaat. "Na de titel in de Belcar in 2010 was het een prettig weerzien met de jongens van WRT en opnieuw stond ik versteld van hun professionalisme", blikt Anthony terug. "Je ziet dat dit team ondertussen over enorm veel ervaring beschikt en we hebben samen echt heel goed werk geleverd. Trouwens, het was de kans om terug samen te werken met Jorge Segers, de ingenieur waarmee ik ook mijn vijf vorige zeges heb behaald. Een dikke pluim ook voor Laurens, een andere Limburger die voor eigen publiek wint en het dit weekend uitstekend heeft gedaan."

Niet enkel Anthony was dus een tevreden man, ook Laurens Vanthoor liep na afloop rond met een grote glimlach rond. "Ongelooflijk dat ik de 24 Uren win, een race die ik al sinds kleine jongen volg en die wordt gereden op nauwelijks 200 meter van bij me thuis. Ik kan moeilijk vertellen hoe ik me precies voel. Het is nog niet helemaal doorgedrongen, denk ik."

Dat de twee Belgische piloten het meest in de schijnwerpers liepen, is gezien de omstandigheden misschien te begrijpen, maar beiden weten dat ook Edward Sandström en Marco Bonanomi een belangrijk aandeel hadden in de overwinning. "Na de 24 Uren van Spa, waar ik van de baan ging en die voor mij dus een grote ontgoocheling waren, is het team 100% achter me blijven staan en hebben ze me de kans gegeven hier te starten. Ik kan ze enkel bedanken voor het vertouwen", stelt de Zweed. "Het is in ieder geval een mooie revanche !" De Italiaan uit het gezelschap zal dan weer vooral de goede sfeer onthouden. "Het was fijn om de afgelopen week opnieuw aan de slag te zijn voor WRT", lacht hij. "Na mijn derde plek in Le Mans is het super hier te hebben kunnen zegevieren. Ik mag alvast niet klagen over de uithoudingsraces waaraan ik dit seizoen heb deelgenomen !"

Voor de Belgian Audi Club betekent deze derde zege met Audi in de 24 Uren van Zolder (het trio Hemroulle-Verbergt-Tarrès won eerder in 1999 met een Audi A4 quattro turbo) een nieuw hoogtepunt. "Wat mezelf betreft, was deze eerste wedstrijd in mijn nieuwe functie er eentje die ik heel intens heb beleefd", aldus Charles-Henri Bonnet, de nieuwe Secretaris-Generaal van de Club. "Het heeft me de kans gegeven om kennis te maken met alle teamleden en het zal een herinnering zijn die ik lang zal koesteren. Ik ben ook fier dat Audi in 2012 voor de vierde keer de best was in een 24 Uren na zeges op de Nürburgring, in Le Mans en in Spa. Ik heb alvast alle vertrouwen voor de toekomst !"