Een podium maar ook gemengde gevoelens bij PK Carsport

PK Carsport kende zaterdagavond tijdens de Spa Euro Race in Francorchamps geen geluk. Terwijl de tweede plaats binnen leek, gooide een lekke band in de laatste ronde alsnog roet in het eten. Na drie uur racen in de BRCC Endurance eindigden Anthony Kumpen, Bert Longin en Maarten Makelberge uiteindelijk derde. Ze blijven echter volop meedoen in de strijd voor de titel.

“Gemengde gevoelens", was Maarten Makelberges eerste reactie bij het verlaten van het podium. “Enerzijds is er de ontgoocheling. Indien Anthony geen slachtoffer was geworden van een lekke band op enkele honderden meters van de finish, hadden we met de punten van de tweede plaats op kop kunnen blijven van het kampioenschap. Dat was uiteraard het ideale scenario... Anderzijds hebben we dan weer geluk gehad want voor hetzelfde geld waren we zonder punten geëindigd, indien het probleem zich enkele minuten eerder had voorgedaan. Ok, we zijn onze leidersplaats kwijt, maar doen nog steeds volop mee voor de eindzege en dat is het belangrijkste."

De Audi R8 LMS van PK Carsport voelde zich prima op de omloop van Spa-Francorchamps en de tweede besttijd tijdens de kwalificaties was dan ook geen verrassing. Het gaf Bert Longin de kans om vanuit een ideale postie te starten, op een piste die kort voor de start heel wat water kreeg te verwerken nadat de hemelsluizen eens goed waren opengegaan. Maar, alles leek naar wens te gaan voor de Leuvenaar, al bleek dit na afloop niet meer dan schijn. “Tijdens mijn stint is mijn zetel losgekomen, een stukje bleek afgebroken", blikte Bert terug. “Afhankelijk van de bocht, schoof mijn zetel dan ook van links naar rechts. Niet alleen zat ik plots veel te ver van het stuur, bovendien moest ik me er heel goed aan vastklampen om ervoor te zorgen dat de zetel min of meer op zijn plaats bleef. Hierdoor ging ik trouwens ook even in de rondte. Uiteindelijk wist ik na een stint van bijna anderhalf uur de schade toch min of meer te beperken."

Na een voorlopige herstelling van de zetel, nam Maarten Makelberge over van Bert Longin en die kweet zich goed van zijn taak. “Ik zat snel in het goede ritme", legde hij uit. “Toen ik in mijn spiegels de Porsche van Didier Grandjean zag opduiken, voerde ik het tempo op en wist mijn positie succesvol te verdedigen. Net als in Dijon kreeg ik wel opnieuw wat af te rekenen met “pick-up", maar nu wist ik dankzij de raad van Bert wel wat ik moest doen om me ervan te ontdoen. En dat lukte wonderwel! Wat een fantastische auto en schitterend team!"

Nadat alle concurrenten voor het laatst waren binnengekomen en de Audi in tweede stelling lag, bouwde Anthony Kumpen al snel zijn voorsprong uit op Frédéric Bouvy en leek zo de zilveren medaille veilig te stellen. Zo leek het althans want... “Op het einde had ik de indruk dat ik met een trage leegloper zat", vertelde Anthony. “Ik heb geprobeerd om rustig het einde te halen, maar in de laatste ronde rolde de band van de velg. Ik kon de aankomst wel nog bereiken, maar Fred Bouvy heeft uiteraard niet op mij gewacht. Frustrerend, maar zoals Maarten al zei, het had erger gekund. We kenden vandaag een hele resem kleine probleempjes: de zetel die loskwam, de schuiver van Bert, de lekke band... Zonder deze problemen waren we zeker tweede geworden en had er misschien zelfs een zege ingezeten. Uiteindelijk hebben we de schade weten te beperken en ik hoop dat we onze portie problemen nu gehad hebben."

PK Carsport en het trio Kumpen-Longin-Makelberge staan nu derde in de tussenstand van het kampioenschap, op slechts 6 punten van de leiders. Halfweg het seizoen blijft dan ook alles mogelijk! Anthony blikt dan ook vol vertrouwen vooruit. “We weten nu dat onze Audi het goed doet in Spa-Francorchamps, zeker in de regen. En net hier vindt ook de vierde manche van de BRCC Endurance plaats, in het voorprogramma van de Total 24 Uren van Spa. Ik begin nu al af te tellen!"