PK Carsport met twee wagens naar de NASCAR Whelen Euro Series

Het Belgische PK Carsport team zal in 2014 met twee auto’s deelnemen aan de NASCAR Whelen Euro Series. De rijders voor het Elite kampioenschap zijn de vaste waarden van het team, Anthony Kumpen en Bert Longin. Beiden scoorden al heel wat successen in het GT-racen. Kumpen is met zes overwinningen zegerecordhouder in de 24 Uur van Zolder, hij veroverde ook al tien Belgische GT-titels, was FIA GT vicekampioen en won ook de 24 Uur van Francorchamps. Longin had eerst een succesvolle carrière in het motorcrossen, voor hij overstapte naar het autoracen. Hij won vijf keer de 24 Uur van Zolder, veroverde zeven Belgische titels en won zeven races in de FIA GT. De onderhandelingen voor de zitjes in het Open kampioenschap zijn nog in volle gang.

PK Carsport is één van de oudste teams in België. Van het midden van de tachtiger jaren tot het midden van de jaren negentig won het team meerdere nationale en internationale rallycrosstitels. Toen het team overstapte naar circuitracen was PK Carsport op zijn minst even succesvol. Aan het eind van jaren negentig kwam de focus op het GT-racen te liggen. De renstal won negen Belgische titels, zeven keer de 24 Uur van Zolder en ook de 24 Uur van Francorchamps. In 2009 werd het team vicekampioen in de FIA GT. PK Carsport is de regerende Belgische GT-kampioen, met steun van de Belgian Audi Club. Het team is heel trots te kunnen aankondigen in 2014 te zullen starten in de NASCAR Whelen Euro Series.

Anthony Kumpen (rijder): “Ik ben heel blij dat ik deel mag uitmaken van de NASCAR Whelen Euro Series. I liep Jerome Galpin een paar maand geleden tegen het lijf en ik geloof heel sterk in het concept dat hij samen met NASCAR op poten wist te zetten. Op Europees vlak kan dit een heel sterk kampioenschap worden. Het heeft op zijn minst alle nodige ingrediënten: veel volk, close racen en heel wat entertainment om het een evenement voor het hele gezin te maken. Als rijder kijk ik heel erg uit naar het racen met een wagen zonder tractiecontrole en zonder ABS. We bekijken onze inschrijving in het kampioenschap dan wel op lange termijn, maar we willen van bij de start voor de zege gaan. Daarom zijn we ook in het Open kampioenschap op zoek naar het perfecte package. Zowel jonge wolven als rijders met NASCAR ervaring komen in aanmerking voor de zitjes."

Bert Longin (rijder): “Dit is echt een stap in het onbekende. Ik mag dan misschien niet de jongste rijder op de grid zijn, ik pak deze uitdaging wel aan alsof ik een jonge rookie was. Ik kijk heel erg uit naar deze evenementen, vooral omdat de races en de sfeer die door de vele fans wordt gecreëerd voor een unieke ervaring zorgen. Ik ben al op zoek naar een Stetson en heb me al ingeschreven in lessen voor squaredance. Neen, in alle ernst: hoewel het voor ons heel belangrijk is dat we ons tijdens de races amuseren, hebben we eigenlijk maar één doel: het hoogste podiumtrapje bezetten."

Frank Steukers (technical manager PK Carsport): "Dit is een compleet nieuwe uitdaging voor ons. Vooral op technisch vlak worden de NASCAR Whelen Euro Series een harde noot om kraken. Maar tot nu toe boekten we in ieder kampioenschap waar we aan deelnamen succes. Daarom hebben de partners van het team zo een hoge verwachtingen. Ons doel is een gooi te doen naar de titel. We doen zeker niet mee om gewoon de hoop te vullen."

Jerome Galpin (General Manager NASCAR Whelen Euro Series): “Het is een ontzettende eer voor onze organisatie om een team van dit kaliber, met zo een indrukwekkend palmares in het GT-racen en zo getalenteerde rijders in ons kampioenschap te mogen verwelkomen. Het lijdt geen twijfel dat ze, hoewel ze het racen in NASCAR nog helemaal moeten ontdekken, ze onmiddellijk om de zege en de titel zullen kunnen strijden. De NASCAR Whelen Euro Series wordt in Europa een steeds aantrekkelijker kampioenschap, zowel voor de teams als voor de rijders… en dat is precies ons doel. De Belgische inbreng in het kampioenschap wordt ook steeds groter en moeten het serieus overwegen om in de nabije toekomst de Belgische fans een NASCAR evenement te bezorgen."