Een laatste podium voor Kumpen-Longin-Beliën

De finale van het Belgian Racing Car Championship heeft voor Anthony Kumpen, Bert Longin en Frank Beliën niet geleid tot het verhoopte resultaat. Toen kort na halfweg wedstrijd de Audi R8 LMS ultra #1 van de piste werd getikt door een tegenstander, werd de strategie overhoop gegooid en ging een mogelijke overwinning in rook op. Na een seizoen vol pech, restte er het trio van PK Carsport enkel een laatste derde podiumplaats.

Een tiental minuten over halfweg wedstrijd lag de Audi R8 LMS ultra #1 nochtans aan de leiding in de afsluitende manche van het BRCC op de omloop van Zolder. Anthony Kumpen weerstond aan de druk van Enzo Ide… « tot Enzo bij het aanremmen van de chicane de controle over het stuur verloor », aldus Anthony. « Hij ramde me en beide wagens kwamen vast te zitten in het grind. Het duurde verschillende minuten alvorens ik mijn weg kon verderzetten. Hierdoor moesten we noodgedwongen een extra stop maken. Uiteindelijk finishen we op 49 seconden van de winnaars en op 5 seconden van de tweede podiumplaats. Erg ontgoochelend… »

Na een kanonstart vanop de tweede startplaats, nam Bert Longin het peloton op sleeptouw voor de Porsche van Derdaele en de Aston van Schmetz. En hoewel hij uiteindelijk moest zwichten voor de aanhoudende aanvallen van de Aston, slaagde hij erin om in diens spoor te blijven en opnieuw op kop te komen toen de Aston de pits indook. Het vervolg is bekend… « Jammer, want we waren goed op weg naar de overwinning », blikt Anthony terug. « Maar dit zijn zaken die nu eenmaal deel uitmaken van de autosport. Zelfs indien we hadden gewonnen, waren we geen kampioen geweest aangezien de Aston van Verbergt, Redant en Ide tweede zou zijn geweest. We weten maar al te goed dat het niet hier is dat we de titel hebben verspeeld ! Helaas is elk jaar winnen niet mogelijk… »

Hoewel hij na zijn forfait in de 600 km van Spa niet meer in aanmerking kwam voor de eindzege, wou Frank Beliën voor een laatste keer dit seizoen schitteren. Als gevolg van het ongeval halfweg en de overhoop gehaalde strategie, kwam het uiteindelijk tot een redelijk korte stint. Echt ontgoocheld klonk hij echter niet : « De aanrijding heeft ertoe geleid dat we onze strategie moesten omgooien, waardoor mijn stint uiteindelijk wat korter uitviel. Maar voor mezelf ben ik best tevreden over mijn weekend. Tijdens de trainingen had ik al snel het goede ritme te pakken en Anthony en Bert hebben me gezegd dat ik mijn deel van het werk heb gedaan. Een positief punt dat ik zeker wil onthouden! »

Na afloop van deze bewogen finale, strandden Anthony Kumpen en Bert Longin uiteindelijk op de 5de plaats in de eindrangschikking bij de piloten. « Een moeilijk jaar in verschillende opzichten », klonk het dan ook. « Twee ongevallen, de omschakeling van de Audi R8 LMS naar de ultra, de aanrijding hier… Maar we willen vooral iedereen bij PK Carsport bedanken voor het uitstekende werk en de tomeloze inzet en motivatie in alle omstandigheden. Bedankt ook aan de sponsors en de Belgian Audi Club voor hun vertrouwen. We zijn er dan wel niet in geslaagd om onze titel van 2013 te verlengen, maar niemand kan zeggen dat we er niet volop zijn in blijven geloven… Nu gaan we eens rustig nadenken over de toekomst en kijken wat we in 2015 gaan doen. Maar dat is een heel ander verhaal ! »