Anthony Kumpen racet twee keer in hoogstaande NASCAR Xfinity Series

De volgende twee weekends komt Anthony Kumpen twee keer aan de start van een wedstrijd in de Amerikaanse NASCAR Xfinity Series, de op één na hoogste afdeling van de NASCAR-kampioenschappen. Kumpen zal in Phoenix en Homestead-Miami de #55 Nexteer Automotive Chevrolet Camaro van Precision Performance Motorsports besturen. De voormalige Europese NASCAR-kampioen hoopt in de twee races de basis te leggen voor een meer uitgebreid Amerikaans seizoen in 2016.
Nadat Anthony Kumpen in augustus op de Iowa Speedway zijn debuut maakte in de NASCAR Xfinity Series snijdt hij nu het vervolg van zijn Nexteer Road to Daytona programma aan. Via die weg willen Nexteer en de NASCAR Whelen Euro Series - het kampioenschap dat Kumpen in 2014 op zijn naam schreef - Europese rijders naar de Amerikaanse NASCAR brengen. Het doel is in 2016 te kunnen deelnemen aan de Daytona Speedweeks, zowat het meest gemediatiseerde autosportevenement ter wereld.
"Dit worden allicht de twee moeilijkste NASCAR-races uit mijn carrière, maar waarschijnlijk ook de belangrijkste", beseft Anthony Kumpen. "Als ik er in slaag om voldoende punten te scoren, dan haal ik mijn NASCAR-licentie voor de Superspeedways. Dat betekent dat ik nadien bij alle types van NASCAR-races zou mogen starten en dus ook kan deelnemen aan de legendarisch Speedweeks in Daytona."
Dat Kumpen het in Phoenix (14 november) en tijdens de grote seizoensfinale in Homestead-Miami (21 november) niet voor de poes krijgt, wordt duidelijk als men een blik op de deelnemerslijst werpt. "De NASCAR Xfinity Series mogen dan de op één na hoogste categorie van de NASCAR zijn, er doen wel een paar hele grote jongens mee", weet Kumpen. "Zo staat onder andere Dale Earnhardt jr. aan de start, en ook regerend NASCAR-kampioen Kevin Harvick is van de partij."
"Het zal er op neerkomen zo veel mogelijk te rijden tijdens de trainingen en zo ervaring te verzamelen", vervolgt Kumpen. "Miami is een supersnelle baan, met snelheden boven de 300 km/u, waar je je rondjes op minder dan tien centimeter van de muur moet afleggen. Indrukwekkend wordt het in ieder geval."
"Met deze races willen we het doel dat we voor dit seizoen voor ogen hadden helemaal verwezenlijken", besluit de 36-jarige Hasselaar. "Als ik het hier goed doe, dan heb ik op korte termijn alle stappen doorlopen om in staat te zijn aan een uitgebreid project voor volgend jaar te werken. Wat 2016 precies zal brengen is nog niet duidelijk, want er staan ook nog een aantal belangrijke meetings met de mensen van NASCAR op het programma. Veel zal uiteraard afhangen van de resultaten die ik de volgende twee weken weet neer te zetten. Maar wat er ook gebeurt, het is in ieder geval een heel bijzonder seizoen geweest. Ik moet de mensen van NASCAR, Team FJ en de NASCAR Whelen Euro Series in ieder geval bedanken voor de steun en het vertrouwen die ze mij gegeven hebben. De beste manier om dat te doen is me in Phoenix en Miami van mijn allerbeste kant te laten zien."