Nascar Whelen Euro Series 2016 - 2. Venray Kumpen en Longin opnieuw aan het feest

Ook de tweede meeting van de Nascar Whelen Euro Series 2016 werd een succes voor het PK Carsport-team. Op de Oval van het Nederlandse Venray wisten zowel Anthony Kumpen (Elite 1) als Stienes Longin (Elite 2) te winnen, waardoor ze uiteraard hun leidersplaats in de tussenstand wisten te verstevigen.

Anthony Kumpen rekende op zijn oval-ervaring uit de Amerikaanse Nascar om het verschil te maken en dat lukte ook. In de eerste race moest hij dan nog wel - nipt - de Fransman Gabillon voorlaten, in race 2 stond er geen maat op de Hasselaar. Zelfs een late herstart en een wat onstuimige Gianmarco Ercoli - die contact maakte met de #24 PK Carsport Chevrolet SS - konden niet verhinderen dat Kumpen zijn tweede zege van het seizoen liet optekenen.

"Opdracht volbracht", aldus Kumpen, die nu in de tussenstand over acht punten voorsprong beschikt. "We zijn naar hier gekomen met de bedoeling om het verschil te maken en dat is gelukt. Alleen over mijn kwalificaties ben ik niet helemaal tevreden. Van op de derde plaats wist ik dat ik moeilijk zou kunnen winnen in de eerste race, maar dan heb ik er voor gezorgd dat ik op het podium finishte en de schade beperkte, én dat ik de pole voor de tweede race wist te veroveren. In die tweede wedstrijd heb ik het dan afgemaakt."
In Elite 2 liep het nog beter voor Stienes Longin. De leider in de tussenstand pakte de pole voor de eerste race en domineerde die ook van bij de start. Even leek een late caution nog alles op losse schroeven te zetten, maar Longin jr. hield de herstart perfect onder controle en pakte met een green-white-checkered finish zijn derde zege van het seizoen. Op Pinkstermaandag liep het bij race 2 al even vlot, zodat Stienes Longin nu een vier op vier kan voorleggen.

"Bijna niet normaal!", jubelde de jonge Leuvenaar. "Al van bij de vrije trainingen had ik een goed gevoel. En toen ik dan in de kwalificaties een 19.503 kon neerzetten (een tijd die in Elite 1 goed was geweest voor een tweede startpositie, red.) wist ik dat er mooie dingen mogelijk waren. De herstarts waren niet altijd plezant, maar echt zorgen heb ik er me nooit om gemaakt. Ik wist dat ik een hoge lijn kon kiezen en mijn eerste plaats zo kon behouden. Laat de volgende races maar komen!"

Gabriele Gardel vindt ondertussen steeds meer zijn draai in de Nascar Whelen Euro Series. Ondanks pech in de kwalificaties - hij moest als enige in de regen onderweg - legde hij in de eerste Elite 2-race beslag op een tiende plaats. Op maandag liep het nog beter voor de Zwitser, want hij tikte op een meer dan degelijke vierde plaats aan.

Voor Bert Longin was het maar een half NWES-weekend in Venray, omdat hij op zondag aan zijn ELMS-verplichtingen moest voldoen. "En omdat ik niet aan de kwalificaties kon deelnemen, moest ik bij de tweede race helemaal achteraan vertrekken", legt Longin uit. "Bovendien had ik maar vier uur geslapen. Toch hield ik mijn neus schoon, zette de zesde rondetijd in de race neer en finishte uiteindelijk nog als elfde. Dat boezemt vertrouwen in voor de rest van het seizoen."

De volgende NWES-wedstrijden worden tijdens het American Speedfest in het Britse Brands Hatch afgewerkt, op 11 en 12 juni.