Kumpen en Longin blijven winnen

Ook tijdens het American Speedfest in het Britse Brands Hatch, de derde manche van de Nascar Whelen Euro Series 2016, stonden Anthony Kumpen en Stienes Longin zegevierend op het podium. Bij Kumpen staat de teller ondertussen op drie overwinningen, bij Longin jr. al op vijf. Op zes wedstrijden, inderdaad.

De organisatoren van het American Speedfest in Brands Hatch doen er alles aan om hun evenement zo sfeervol mogelijk te maken en zijn daar ook dit jaar in geslaagd. Ook tijdens de races op het korte Indy circuit viel er heel wat te beleven. Zaterdag, in de eerste wedstrijd in Elite 1, ging Anthony Kumpen na een spannend duel met de Fransman Frédéric Gabillon met de overwinning lopen.

"Het ging er heet aan toe, letterlijk en figuurlijk", grijnsde Kumpen. "Maar ik heb mijn doel bereikt: pole, alle ronden op kop, overwinning. Zo kon ik mijn voorsprong in het kampioenschap uitbreiden en dat was de bedoeling."

In de aanvangsfase volgde Bert Longin in de andere PK Carsport-Chevrolet in het spoor van Kumpen, maar nadien viel de Leuvenaar ten prooi aan de soms ruwe rijstijl van sommige rijders. Longin werd rondgetikt door Rocca en finishte uiteindelijk als tiende.

"De snelheid was er zeker, getuige mijn derde plaats in de kwalificaties", legt Longin uit. "Maar strijdend om de vierde plaats kreeg ik een tik van Rocca en dat was dat. Het is niet altijd eenvoudig om contact te vermijden in Brands Hatch, dat mocht ik in de tweede race, toen ik aan het vechten was voor de vijfde plek, ook ondervinden."

Op zondag bleken de weergoden bovendien te hebben beslist het te laten regenen boven Brands Hatch, wat een heel bewogen wedstrijd opleverde. Anthony Kumpen moest tot twee keer trachten terug te keren, wat uiteindelijk in een tiende plaats resulteerde, net voor teammaat Bert Longin. Kumpen behoudt evenwel de leiding in de tussenstand, met zes punten voorsprong op Gabillon.
In Elite 2 blijft het sprookje van Stienes Longin verder duren. In de eerste race scoorde hij zijn vijfde overwinning van het seizoen. "Zot eigenlijk", grijnsde de jonge Longin. "Nochtans was de set-up vandaag niet de beste. Bij de start kon ik echter de leiding in handen nemen en de hele race lang Tineo en Ferrando achter me houden."

Aan alle mooie verhaaltjes komt echter een eind en in de tweede race moest Stienes Longin voor het eerst dit seizoen iemand voor laten. Toch finishte de Leuvenaar mooi als tweede, na het Salvador Tineo de hele wedstrijd lang moeilijk te hebben gemaakt. Zo scoorde Longin belangrijke punten voor het kampioenschap, waar hij nog steeds een voorsprong van 29 eenheden geniet. Gabriele Gardel had pech in de eerste Elite 2-race, maar wist bij de tweede wedstrijd wel beslag te leggen op zesde plaats.

De volgende afspraak in de Nascar Whelen Euro Series is er al over twee weken, op de speedway van Tours.