Gemengde gevoelens bij PK Carsport

Het openingsweekend van de NASCAR Whelen Euro Series op het Circuit Ricardo Tormo in Valencia zorgde bij PK Carsport voor een lach en een traan. In Elite 1 hadden zowel Anthony Kumpen en Stienes Longin beide races op het podium kunnen finishen, maar onsportieve manoeuvres van de concurrentie staken daar een stokje voor. Toch wist Stienes Longin in zijn allereerste wedstrijd in de hoogste klasse van de NWES meteen naar het podium te rijden.

Hij wist met zijn vreugde geen blijf, Stienes Longin. Na afloop van de allereerste Elite 1-race uit zijn nog jonge carrière mocht de Leuvenaar op het tweede podiumtrapje klimmen. Achter thuisrijder Borja Garcia, maar voor ex-Le Mans winnaar Christophe Bouchut. Een resultaat dat ook Longin zelf verbaasde.
“Magnifiek toch?" glunderde Stienes Longin. “Gezien met wie ik op het podium stond? Ik was een beetje onder de indruk, moet ik toegeven. Het hele weekend loopt al boven verwachting eigenlijk. Elke sessie liep beter, met een derde tijd in de kwalificaties als eerste hoogtepunt. In de race was ik misschien niet de allersnelste van het pak, maar ik kon het tempo van de toppers zeker aan. Echt een schitterende start van het seizoen."
Longin was vastbesloten om in de tweede race een vervolg aan die uitstekende start te breien. Hij ging als vierde door de eerste bocht, maar een paar honderd meter verder werd hij door Rodolfo Gonzalez hard naast de baan getikt. “Hij had zijn rempunt gemist, zei hij", haalde Longin zijn schouders op. “Ik kon er niets tegen verrichten. Wat echter niet wegneemt dat ik geen slecht gevoel aan dit weekend in Valencia overhoud. De snelheid is er ieder geval."
Aan de andere kant van de PK Carsport was Anthony Kumpen minder tevreden. En dat is nog zacht uitgedrukt. Kumpen vertrok als vierde aan de eerste race en kon al snel aanspraak maken op een plaats bij de eerste drie. Maar na een paar ronden werd hij (op het rechte stuk!) brutaal aangetikt door Frédéric Gabillon. Ophanging stuk, opgave en laatste startpositie voor race twee. Een inhaalrace zonder weerga leverde de regerende kampioen uiteindelijk nog de punten van de vierde plaats op. Maar dat vond de Hasselaar een magere troost.
“Zelden een weekend beleefd waar ik zo duidelijk de snelste was", stelt Kumpen. “In elke sessie zat ik voorin. Maar door dat dom manoeuvre van Gabillon bleef ik na de eerste race met lege handen achter. Bovendien moest ik op zondag als allerlaatste vertrekken. Dat ik nog als vierde kon finishen, had ik eigenlijk niet verwacht. Alhoewel ik er zeker van ben dat indien we nog een Safety Car meer hadden gehad ik zelfs voor de zege had kunnen strijden. Net zoals ik er van overtuigd ben dat dat ook in de eerste race had gekund. Maar goed, behalve het feit dat die inhaalrace op zondag best plezant was, had ik weinig reden tot lachen. Het positieve is dat het overduidelijk is dat het team afgelopen winter uitstekend werk heeft geleverd, en dat we sterk voor de dag kwamen. Er is geen reden om te denken dat dat bij de volgende races niet langer het geval zal zijn."
In Elite 2 hielden Guillaume Dumarey en Justin Kunz bij hun eerste race voor PK Carsport het hoofd koel, wat resulteerde in een zesde en een vierde plaats voor de Belg en een zevende en zesde plek voor de Duitser. Het levert hen voorlopig een vijfde en zesde plaats in de tussenstand op. Dumarey is tevens tweede rookie.
Volgende afspraak van de NASCAR Whelen Euro Series is op 10 en 11 juni, op het spectaculaire Indy Circuit van Brands Hatch. Eerst – op 22 en 23 april – komen de troepen van PK Carsport echter aan de start van de openingsmanche van het Belcar Endurance Championship 2017. Bert en Stienes Longin doen er samen met Anthony Kumpen in de Wolf van het Limburgse team een gooi naar de overwinning.