Venray: “Het zal er snel en spectaculair aan toegaan"

Het PK Carsport-team trekt volgend weekend naar het Nederlandse Venray, voor het tweede weekend in de Nascar Whelen Euro Series. De half-mile oval is voor vele rijders van het NWES een nieuwe omloop en daar zouden de PK Carsport-jongens wel eens hun voordeel kunnen uit halen.

“De oval van Venray is de meeste Amerikaanse omloop van het hele Nascar Whelen Euro Series-seizoen", stelt regerend kampioen Anthony Kumpen onomwonden. “Met zijn 880 meter langer dan de oval van Tours en ook de bankings (tot 23 graden, red.) zijn heel wat steiler. Dat betekent dat het er heel snel en spectaculair aan toe zal gaan."

Ervaring met oval racing, daar ontbreekt het de Elite 1-rijders van PK Carsport sinds afgelopen winter niet aan. ‘Venray lijkt heel sterk op de omloop van New Smyrna, waar Anthony en ik eerder dit jaar wedstrijden hebben gereden’, legt Bert Longin uit. ‘We hebben daar ook uitvoerig getest, met een goede spotter samengewerkt, kortom: een uitstekende voorbereiding op dit.’

Met andere woorden: de ambities zijn hoog. “Dit worden moeilijke, maar belangrijke wedstrijden", weet Kumpen. “Maar we willen ze wel winnen. In Valencia hebben we wat pech gehad, waardoor we wat puntenachterstand in het kampioenschap hebben. Maar met onze ervaring moeten we in Venray één en ander kunnen goedmaken."

De timing van het weekend maakt het er niet makkelijker op: alles wordt op twee dagen afgewerkt, met slechts twee keer een half uur vrije training op zaterdagochtend. “Ja, daar hou ik rekening mee", stelt Longin. “We moeten zeker en vast alert blijven. En nederig. In Valencia heb ik gemerkt dat heel wat teams zich degelijk op dit seizoen hebben voorbereid. Wat niet wegneemt dat ik zo snel mogelijk de tegenvallers van Valencia wil uitwissen. Een podiumplaats moet tot de mogelijkheid behoren."

Naast Zolder kan Venray best als een tweede thuisrace voor PK Carsport worden beschouwd. Het circuit bevindt zich op amper een uurtje rijden van de thuisbasis in Hasselt, en vormt de ideale gelegenheid voor racefans om Nascar eens van heel dichtbij te beleven. De supporters die naar Nederland trekken zullen de zwarte bolides uiteraard ook in Elite 2 aan de slag kunnen zien. De #24 zal daar worden bestuurd door regerend kampioen Maxime Dumarey, die na zijn afwezigheid in Valencia zijn comeback maakt.

“Het is van eind vorig jaar geleden dat ik met de Nascar-auto heb gereden", aldus Dumarey, die ook de resterende manches van het seizoen zal afwerken. “Maar dit is als fietsen: dat verleer je niet. Bovendien kan ik in Venray allicht gebruik maken van de ervaring die ik tijdens mijn twee jaar in de States heb opgedaan. Ik ben vast van plan om voorin mee te draaien."

Ook van de partij is Stienes Longin. Met de #11 bleek hij in Valencia één van de snelste rijders van het Elite 2-kampioenschap. “Ik probeer er niet te veel over na te denken, maar ik denk dat in Venray een overwinning er in zit", stelt Longin jr. grijnzend. “Gebaseerd op mijn positieve ervaringen in Tours vorig jaar ligt het racen op oval me wel. En in Valencia lag ik in beide races op kop, dus de snelheid is er wel. Ik kan haast niet wachten op zaterdag."