Brands Hatch: "Uit de problemen blijven en punten pakken"

Dit weekend staat in het Britse Brands Hatch het American Speedfest op het programma, de derde manche van de Nascar Whelen Euro Series. Anthony Kumpen en Stienes Longin trekken als leider in respectievelijk Elite 1 en Elite 2 naar het circuit in Kent en zijn vastbesloten die eerste positie nog wat te verstevigen.

Het seizoen 2016 van de Nascar Whelen Euro Series is uitstekend begonnen voor het PK Carsport team, met succesvolle meetings in Valencia en op de oval van Venray. Uiteraard willen team en rijders die lijn in Brands Hatch doortrekken.

"Ook al omdat het een heel tof circuit is", weet Anthony Kumpen, leider in de Elite 1-tussenstand. "De opdracht is dezelfde als altijd: veel punten pakken en onze positie in het kampioenschap verstevigen. Een podiumplaats moet er in zitten en aangezien de omloop ons wel ligt, behoort een overwinning ook tot de mogelijkheden."

Brands Hatch staat echter bekend als een circuit waar nogal wat incidenten te noteren vallen. Dat konden de PK Carsport-rijders de afgelopen edities van het American Speedfest aan den lijve ondervinden. "Dat risico bestaat altijd", vervolgt Kumpen. "Maar ik moet zeggen dat dit jaar de discipline vooraan redelijk goed is. Aan de andere kant, het zou dit weekend ook kunnen regenen en dan kan een klein tikje zware gevolgen hebben."

Dat beseft ook Stienes Longin, na vier overwinningen op vier races dominant leider in Elite 2. "Goed kwalificeren helpt altijd om incidenten te vermijden", weet Longin jr. "Zeker als je aan de binnenkant kan starten verminder je het risico er naast te worden getikt. Of ik zes op zes kan halen? Daar wil ik niet te veel aan denken, het geeft geen zin me onnodig druk op te leggen. Ik besef wel dat ik ondertussen ook het kampioenschap in mijn achterhoofd moet houden, en punten scoren dus het allerbelangrijkste wordt."

Scoren, dat willen ook Gabriele Gardel en Bert Longin doen. Vooral de Leuvenaar kijkt uit naar het weekend in Brands Hatch. "Bij de vorige meeting in Venray miste ik een race door mijn ELMS-verplichtingen, maar hier kan ik me opnieuw helemaal toeleggen op de Nascar", legt Longin uit. "Ik ben er klaar voor om er een lap op te geven. Ik blijf wel met beide voetjes op de grond: een plaats bij de eerste vijf zou al heel goed zijn. Het is wel belangrijk dat ik het puntenaantal van de #11 mee aandik, want door de sterke seizoensstart van Stienes staan we met onze auto derde in het teamkampioenschap, op slechts vier punten van de andere PK Carsport-bolide. Het zou leuk zijn mochten we daar nog wat plaatsjes weten te winnen."

Tot slot geven we nog graag mee dat de wedstrijden in Brands Hatch kunnen worden gevolgd via een livestream op de website van het kampioenschap.

Timing (lokale tijd)
Zaterdag 11 juni
9.30 Qualifying Elite 1
9.53 Qualifying Elite 2
13.25 Elite 1 Race 1 (30 ronden)
17.30 Elite 2 Race 1 (30 ronden)
Zondag 12 juni
10.00 Warm-Up
12.55 Elite 1 Race 2 (30 ronden)
15.50 Elite 2 Race 2 (30 ronden)