Weekend om te vergeten voor Longin en Kumpen

Het American Speedfest in Brands Hatch, derde manche van de NASCAR Whelen Euro Series 2018, werd geen succes voor PK Carsport’s Elite 1-rijders Anthony Kumpen en Stienes Longin. In de eerste race haalde Kumpen nog een vierde plaats, in de tweede moesten ze allebei voortijdig de strijd staken. In Elite 2 behaalden Felipe Rabello en Guillaume Dumarey elk een podiumplaats.
Het Indy Circuit van Brands Hatch in het Britse Kent is misschien wel één van de kortste omlopen, het is tevens ook één van de moeilijkste. Een klein contact kan grote gevolgen hebben. Bovendien is het er ook moeilijk inhalen, wat de kwalificaties des te belangrijker maakt.
Die tijdstrainingen werden geen absolute meevaller voor Stienes Longin (toch mooi vijfde) en Anthony Kumpen (achtste). Tijdens de eerste race op zaterdag liet de tweevoudige NASCAR Whelen Euro Series zich echter van zijn beste kant zien, en rukte zelfs even op naar de derde plaats. Uiteindelijk werd hij als vierde geklasseerd. Stienes Longin, die lange tijd uitzicht leek te hebben op een plek bij de eerste vijf, werd bij één van de herstarts brutaal buiten de baan geduwd en finishte pas als 16de.
De gifbeker moest echter nog verder geledigd worden, zo bleek op zondag. Stienes Longin werd al tijdens de openingsronde op de Cooper Straight rondgeduwd en kwam zo vlak voor de aanstormende wagens terecht. Sommigen, waaronder vader Bert (invaller bij Alex Caffi Motorsport), konden hem niet meer ontwijken. De jonge Leuvenaar kwam er met een bezeerd been vanaf, zijn Chevrolet leek rijp voor de schroothoop. Anthony Kumpen was nadien opnieuw goed op weg naar de vierde plek, maar op negen ronden van het eind begaf de motor het.
“Plots, zonder enige waarschuwing”, licht Kumpen toe. “Tot dan liep alles goed, ik had zelfs net de snelste wedstrijdronde neergezet. Die kon ik uiteindelijk zelfs behouden, dat was eigenlijk het enige lichtpunt van het weekend. Maar goed, heel dramatisch is deze opgave niet. Er mag immers een schrapresultaat in rekening worden gebracht. Alleen had ik deze joker liever gehouden tot de volgende meeting in Tours, waar het er altijd heel bewogen aan toe gaat.”
Stienes Longin heeft zijn jokers ondertussen opgebruikt. “Ik ben dit weekend het slachtoffer geworden van nogal wat duw- en trekwerk, ja”, stelde een ontgoochelde Longin achteraf. “Nochtans verliepen de kwalificaties goed, dat was een hele opsteker. Maar na deze dubbele opgave mag ik een kruis maken over het kampioenschap, vrees ik. Het voordeel is dat ik bij de volgende races voluit voor oneshots - podiumplaatsen of meer - kan gaan.”
In Elite 2 konden Felipe Rabello (tweede in race 1) en Guillaume Dumarey (tweede in race 2) voor enige troost zorgen in het PK Carsport-kamp. “Hoed af voor de jongens van PK Carsport”, benadrukte Guillaume Dumarey, die nu aan de leiding staat van de Elite 2-tussenstand. “Hadden zij niet in recordtempo de motor van de #24 gewisseld, dan had ik nooit aan de start van de tweede race gestaan. In die wedstrijd had ik wat moeite om Venturi af te houden, maar uiteindelijk ben ik best tevreden met mijn tweede plaats. Een goede uitgangspositie om naar het ovaal in Tours te trekken.”