Dubbel podium, maar het had nog beter gekund

Tot twee minuten voor het eind van de drie uur durende Belcar-race in het Franse Magny-Cours leken Peter Guelinckx, Bert en Stienes Longin met hun Audi R8 LMS GT2 van PK Carsport naar een welverdiende overwinning te rijden. Maar toen stak een probleem met de brandstofcirculatie de kop op… Het PK Carsport-trio wist evenwel nog een tweede plek uit de brand te slepen. In hun eerste race samen legden ook Junior Planckaert en Jurgen Van den Broeck met BMW M2 CS beslag op een podiumplaats in de TA-klasse.

Het voormalige F1-circuit van Magny-Cours was het decor voor de tweede wedstrijd van de Belcar Endurance Series. Voor de PK Carsport troepen startte de meeting uitstekend, met een indrukwekkende pole positie voor de Audi R8 LMS GT2.

Ook in de wedstrijd liep het meer dan naar behoren. Bert Longin en Peter Guelinckx werkten elk een sterke stint af. “Dit circuit past helemaal bij de Audi”, wist Peter Guelinckx achteraf te vertellen. “Lange bochten, snelle stukken, ik heb mijn hartje kunnen ophalen. In de eerste sector was ik zelfs de snelste van ons drie, en daar ben ik wel blij om. Een opsteker ook voor de volgende manche van de GT2 European Series, begin juli in Misano.”

En dan kwam de laatste stint. “Op een half uur van het eind hadden we nog 25 tellen voorsprong”, doet Stienes Longin het relaas. “Toen werd ik plots geconfronteerd met een leegloper. Gelukkig gebeurde dat in de laatste sector, zodat ik de band snel kon laten vervangen.”

Wat later liep het echter grondig fout. “Op twee minuten van het eind kreeg ik een alarm op het dashboard”, legt Longin jr. uit. “De wagen accelereerde ook niet meer. Ik rolde nog de pitstraat in, waar we vlug een splash-and-dash konden uitvoeren, maar ik kon pas als tweede terug de baan opkomen. We strandden op twee seconden van de zege…”

“Het bewijst nog maar eens dat een Belcar-race winnen nooit eenvoudig is”, voegt Bert Longin er nog aan toe. “We hadden hier verdiend te winnen, en zo een overwinning was zeker niet gestolen geweest. Iedereen binnen het team leverde perfect werk, maar het blijft een mechanische sport.”

“Er was geen van de zes interne brandstofpompen stuk”, besloot Anthony Kumpen. “We vermoeden dat er een probleem met de brandstofcirculatie was, waardoor de motor geen benzine meer kreeg. We zullen het pas zeker weten als we de auto in het atelier van nabij zullen onderzoeken. Zuur natuurlijk, om zo dicht bij de zege te komen, en dan toch als tweede te moeten finishen. Gelukkig konden we ons optrekken aan de sterke prestatie van de BMW.”

Junior Planckaert en Jurgen Van den Broeck mochten inderdaad tevreden zijn over hun prestatie. Na noodgedwongen forfait te hebben gegeven voor de seizoensopener finishte het duo met de heropgebouwde BMW M2 CS op een derde plaats in de TA-klasse. “Een beetje onverwacht”, geeft Junior Planckaert toe. “Maar de auto gedroeg zich perfect, en we wisten stap voor stap op te bouwen. Een opsteker, inderdaad.”

“Ik weet uit mijn wielercarrière dat het tot niets dient om te proberen te forceren”, voegt Van den Broeck er aan toe. “Het komt er eerst op aan om het vertrouwen weer wat op te bouwen. Dat is ons zeker gelukt, en we hebben ondertussen ook eens de maat van onze concurrentie kunnen nemen. Ik denk dat we in de volgende races hoog mogen mikken. Dit wordt nog een mooi kampioenschap.”

De volgende Belcar-race wordt halverwege juli in Spa afgewerkt, twee weken na het Fanatec GT European Series-weekend in het Italiaanse Misano.