KRK kleurt wedstrijd maar moet tevreden zijn met derde plaats

De titel van dit artikel zegt alles. Het Viage KRK Racing team heeft de 24u van Zolder gekleurd maar jammer genoeg niet gewonnen. Zaterdagavond om 22.00u hielden de meeste deelnemers van de Dutch Challenge het voor bekeken en kwam het Limburgse KRK Racing team aan de leiding met in zijn zog de WRT Audi die op de natte baan bij wijlen beter voor de dag kwam. Om 09.15u zondagochtend pakte de Audi de leiding over van KRK.

De handdoek werd nooit geworpen, Anthony Kumpen, Koen Wauters, Raf Vanthoor en Dennis Retera besloten om voluit voor de zege te gaan en met nog 4 uur te racen ontdubbelde Koen Wauters zich. De jacht op de leider was geopend en ondanks het feit dat er slechts 13 wagens in koers waren schoof iedereen naar het puntje van zijn stoel. De strijd met de Audi was de peper in een al bij al zoutloze wedstrijd.

Even later ging het mis. Bij het uitkomen van de Bianchi was er een contact met een tragere deelnemer. Met een beschadigde voorophanging bereikte Koen de pits waar het team de wagen na exact 49 minuten 15 seconden opnieuw rijklaar kreeg. Raf Vanthoor nam de laatste uren voor zijn rekening en pakte als derde de zwart wit geblokte vlag.

Koen Wauters blikt terug op de cruciale fase. “Albert Vanierschot vertelde mij vroeger altijd dat wanneer je met iemand aan het strijden bent en je erin slaagt de rijder voor je in te halen je nooit in de spiegels mag kijken en de drie daarop volgende ronden voluit moet proberen te gaan. Op die manier deel je een mentale tik uit. Dat was het plan nadat ik Bert Longin had ingehaald en mezelf ontdubbeld had."

“We hadden ook afgesproken om voluit voor de zege te gaan en dan weet je dat je af en toe eens iets moet riskeren. Ik reed met het stuur tussen de tanden en naderde op de Porsche die al twee keer de blauwe vlag getoond kreeg. Iedereen wist dat de strijd voor de eerste plaats terug open was want de meeste rijders gingen spontaan aan de kant als ze ons zagen, de baanposten waren zeer alert."

“Bij het naderen van de Bianchi laat de Porsche voor me een gat vallen waardoor ik concludeer dat hij me gezien heeft. Op het moment dat ik in de bocht duik doet de Porsche hetzelfde en is er een contact. Ik tik de wagen zachtjes aan, de Porsche gaat daarop rond. Ik ging vol op het gas in de hoop hem nog te ontwijken maar in zijn tolbeweging heeft hij me dan toch rechts vooraan geraakt. Gelukkig raakte in nog in de pits waar het team meteen aan de bak moest en fantastisch werk leverde. Na een klein uur ging Raf terug de baan op. Gegokt en verloren."

“Maar ik gok liever dan met nog vier uur wedstrijd te gaan me zomaar neer te leggen bij de tweede plaats. We hadden remschijven en remblokjes gemonteerd waarmee we

sprintkoersen rijden en we besloten zo hard als mogelijk te rijden en dat heb ik ook gedaan. Een berekening van het team leerde ons dat we 7 tienden per ronde moesten goed maken om de kloof te dichten, ervan uitgaande dat wij nog twee keer moesten pitten en dat WRT dat ook moest doen. Het was wel mogelijk maar het heeft niet mogen zijn" besluit Koen Wauters.

Koen Wauters reed de wagen de box van het Viage KRK-Racing team binnen waar meteen de mouwen werden opgestroopt om de wagen zo snel als mogelijk rijklaar te krijgen. Wim Everaerts doet zijn verhaal. “Toen de wagen omhoog stond zagen we dat de rechtophanging en het stuurhuis stuk waren. Eigenlijk hebben we rechts vooraan alles moeten vervangen. Eens alle wisselstukken in de box waren begon de strijd tegen de tijd want we wilden zo graag die derde podiumplaats vasthouden. Na 49 minuten en 15 seconden vertrok de wagen volgetankt uit de pitlane. Raf draaide nadien zeer snelle tijden en kon uiteindelijk de wagen als derde over de finish rijden. Eerder hadden we samen beslist dat we voluit voor de zege zouden gaan en tot het moment van de aanrijding was het, op een defecte ruitenwisser na, een probleemloze wedstrijd voor ons team. De pitstops waren super en toen de baan opdroogde hebben we tijdens de pitstop de wagen afgesteld alsof het een sprintwedstrijd betrof. We wilden ons niet neerleggen met die tweede plaats en besloten samen de aanval op de leider in te zetten. De inhaalrace begon maar werd abrupt afgebroken."

Anthony Kumpen was dichtbij zijn zesde zege maar het heeft dus niet mogen zijn. “We hebben meer dan de helft van de wedstrijd aan de leiding gereden. In de regen ging het iets minder en dan had Koen ook nog de pech om tijdens de regen met een defecte ruitenwisser te rijden waardoor hij toch wat tijd verloor. Ook toen we op de tweede plaats reden zijn we altijd in de zege blijven geloven en op het moment dat de baan, met nog vijf uur wedstrijd te gaan, opdroogde besloten we om voluit voor de aanval te kiezen. We hebben alles of niets gespeeld en het is uiteindelijk niets geworden. Ik vind dat we Koen niets kunnen verwijten. Hij heeft, net als iedereen van ons team, super gereden. Koen hield er een snel tempo op na en dan weet je dat er zulke dingen kunnen gebeuren. Als je zo rijdt, zoals Koen dat deed, moet je fier zijn dat je dat kan."

Dennis Retera kreeg vrijdagochtend de vraag of hij de plaats van Kris Wauters wou innemen. “Natuurlijk wou ik dat" blikt Dennis Retera terug. “Ik moest écht niet lang nadenken. Ik kende het team en de wagen van de 24u van Francorchamps en vond het super dat men aan mij dacht om de plaats van Kris in te nemen. We waren in strijd voor de zege en dat was best realistisch want we hadden tot deze ochtend de wedstrijd gemaakt. De regen was misschien in ons nadeel maar we zijn er blijven in geloven. Met nog vier uur te gaan besloten we voluit voor de zege te gaan en dan was er dat contact. We hebben het geprobeerd, helaas is het niet geworden wat we hadden gehoopt."

Het slotwoord is voor Raf Vanthoor die de laatste stint voor zijn rekening nam. “We hadden moeten winnen" analyseert Raf de wedstrijd. “Het was een heel spannende wedstrijd waarin we het op de regen onverwacht moeilijk hadden ten opzichte van de Audi. Het verhaal is gekend dat we moesten aanvallen en Koen heeft dat schitterend gedaan. Hij moest 7 tienden per ronde goedmaken maar bij momenten was Koen twee à drie seconden sneller. Het had dus gekund! Misschien was Koen iets te hevig of misschien had die andere rijder ons echt niet gezien. Dat moment beslist de wedstrijd waarin we onszelf als team helemaal niets te verwijten hebben. We hebben het Audi en Porsche zeer moeilijk gemaakt en daar mogen we best fier op zijn maar persoonlijk vind ik dat als er één team de zege verdiende dat het KRK was. Gelukkig hebben we die derde plaats kunnen vasthouden want dat verdienen onze jongens en als sponsors wel. We hebben dit seizoen als zoveel pech gekend en ik hoopte hier eindelijk met het pechduiveltje af te rekenen maar het zal voor een volgende keer zijn."