Pole positie, podium en… pech voor Guelinckx en Longin

Tijdens de tweede manche van de Fanatec GT2 European Series op de Duitse Hockenheimring waren Peter Guelinckx en Bert Longin het snelste duo op de piste. Een ongelukkige tussenkomst van de safety car en brute pech zorgden er echter voor dat de rijders van de PK Carsport Audi R8 LMS GT2 niet de puntenoogst binnenrijfden die ze hadden verdiend.

Na de kwalificaties voor de twee races op de Hockenheimring was de stemming in het PK Carsport-kamp opperbest. Met reden: Bert Longin had zich bij de race die hij zou starten op de eerste startrij gekwalificeerd en Peter Guelinckx veroverde de allereerste pole uit zijn nog jonge racecarrière.
“Dat was kicken!”, stelt Guelinckx met een brede grijns. “Maar toen ik als eerste, en op een natte piste, op de startgrid stond, was ik toch wel wat zenuwachtig. Gelukkig geraakte ik heel goed weg, ook al was dat door het gebrek aan grip niet eenvoudig. Bij PK Carsport hadden we echter een geweldige regen set-up gevonden, en Bert heeft me ook goed geleerd hoe in die omstandigheden het potentieel van de auto te benutten.”
Guelinckx reed van bij de start van de eerste race van iedereen weg en sloeg een kloof van meer dan 20 seconden. Even voor de rijderswissel werd die door een tussenkomst van de safety car echter teniet gedaan.
“Zo moesten we zonder voorsprong de rijderswissel afwerken”, legt team manager Anthony Kumpen uit. “Andere teams maakten van de gelegenheid gebruik om ook droogweerbanden te steken, maar wij wisten dat op dat moment zoiets volgens de letter van het reglement niet kon. Toch volgde er geen sanctie voor die andere twee wagens, ook al omdat de wedstrijdleiding in deze niet helemaal zonder fout bleek. Jammer, want op slicks was Bert minstens even snel geweest.”
Toch sleepte Bert Longin nog een derde plaats uit de brand, goed voor een tweede podium van het seizoen. Een opsteker voor de start van de tweede race enkele uren later.
“Ik maakte deel uit van de kopgroep, maar na enkele ronden voelde ik de achterkant van de auto wegschuiven”, doet Longin het relaas. “Ik vermoedde een lekke band en kon ondanks contact met de KTM van Kox toch terug naar de pits. Daar bleek het wiel te zijn losgekomen. Een snelle herstelling was de oplossing. Nadien kon ik nog scherpe rondetijden draaien, maar we hadden te veel tijd verloren om voorin nog een rol van betekenis te spelen. ”
Door die extra pitstop moest Peter Guelinckx als allerlaatste het stuur overnemen, op meer dan anderhalve minuut van de leider. In de resterende twintig minuten herhaalde de Bilzenaar zijn huzarenstukje van de eerste wedstrijd. Met rondetijden die soms drie à vier seconden sneller waren dan de rijders voorin reduceerde hij zijn achterstand met een kleine halve minuut, om uiteindelijk als zesde te worden gerangschikt. Zo wisten Guelinckx en Longin toch de tweede plaats in de Pro-Am tussenstand van het kampioenschap te behouden.
“We hebben veel geleerd dit weekend, maar Lady Luck stond niet echt aan onze zijde”, klinkt het in koor bij Guelinckx en Longin. “Maar we hebben getoond dat we bij de sterkste teams van het startveld horen. Er zijn nog zes races te gaan dit seizoen, we geven ons nog niet gewonnen.”